ZWEMBADTRAINING

Onze duikschool DUKLO traint elke maandagavond in het zwembad van Kessel-Lo, gelegen in het sportcomplex aan de Stadionlaan. We verzamelen om 20u45 aan de ingang van het zwembad. De lessen starten om 21u00 en eindigen om 22u30.

Elke zwembadtraining bestaat uit twee delen. Een half uur wordt er aan de conditie gewerkt in de gezamenlijke ‘powertraining’. Daarna wordt er op niveau van elke duiker in kleine groepjes les gegeven. Deze lessen staan in het teken van een te behalen brevet of hebben als doel de gekende duiktechnieken te verfijnen.

Wie regelmatig aanwezig is op de trainingen kan dus heel snel de basistechnieken van de duiksport onder de knie krijgen.

Openwater duiken

Wekelijks organiseren we één of meerdere buitenduiken in clubverband. Hier doen we het natuurlijk voor! Duiken in de Oosterschelde of in de zandput van Ekeren, afzakken in de steengroeves van Dongelberg of La Gombe, … kortom het leven onder water verkennen en genieten van al het schone dat onder het wateroppervlak verscholen zit. Kreeften, naaktslakjes, zeenaalden, baarzen, snoeken, karpers, zeeanemonen, sepia’s… We komen ze allemaal tegen onder water.

Jaarlijks wordt er bovendien een clubreis georganiseerd. Dit kan relatief dichtbij zijn in Zuid-Frankrijk, Spanje of Noorwegen. Maar ook verre duikbestemmingen worden aangedaan: Filippijnen, Egypte, Maledieven, …

Een opleiding volgen

Binnen onze duikschool kan je een opleiding volgen tot het behalen van verschillende duikbrevetten. Deze duikbrevetten zijn internationaal erkend. Wij zijn immers via onze federatie NELOS (Nederlandstalige Liga voor Onderwater Sport) aangesloten bij de wereldduikbond CMAS.

Er wordt gewerkt met een sterrensysteem.

  • 1*duiker:

Dit is het basisbrevet. Voor dit brevet volg je in onze duikschool verschillende zwembadlessen (5 à 8, afhankelijk van je niveau), aangevuld met 4 uur theorieles. Er wordt geen examen afgenomen. Je wordt tijdens de lessen door de instructeur geëvalueerd op je vaardigheden.

Nadat je 5 buitenduiken hebt gedaan, kan je brevet worden gehomologeerd en ben je 1*duiker.

Als 1*duiker ben je beperkt tot een diepte van 20 meter en moet je steeds duiken met ervaren instructeurs of minimum 3*duikers.

  • 2*duiker:

Na het behalen van het eerste duikbrevet, heb je waarschijnlijk de smaak te pakken. Je gaat verder in je opleiding en na enkele maanden ben je klaar voor de volgende stap. Als kandidaat 2*duiker wordt er van jou een zwembadexamen en een theoretisch examen afgenomen. Na het slagen van enkele buitenproeven kan je dan het 2* duikbrevet behalen. Met dit brevet kan je duiken tot een diepte van maximum 30 meter. Je duikt wel nog steeds met ervaren 3*duikers. In uitzonderlijke gevallen kan je ook met een ervaren 2*duiker duiken.

  • 3*duiker:

Om dit duikbrevet te behalen, dien je over heel wat ervaring te beschikken. Je moet al heel wat openwater duiken hebben gedaan en je moet in staat zijn om leiding te geven aan beginnende duikers. Een 3*duiker mag immers met een 2*duiker duiken, indien deze 15 duiken heeft gedaan. Een hele verantwoordelijkheid dus. Het spreekt vanzelf dat je hiervoor nog verder wordt opgeleid, zowel in het zwembad als tijdens de theoretische lessen. Ook hier moet je buitenproeven afleggen, een zwembadexamen en theoretisch examen tot een goed einde brengen. Een 3*duiker mag tot een diepte van 40 meter duiken.

Naast deze drie duikbrevetten, kan je nog verder gaan in je opleiding:

  • Basis Nitrox: een brevet dat je toelaat met een mengsel te duiken waar het zuurstofpercentage hoger ligt dan normaal (tot 40%)

  • Diep Duikbrevet: met dit brevet mag je tot 60 meter diep duiken.

  • Assistant Instructeur: met dit brevet kan je instructeurs bijstaan in het lesgeven.

  • 1*Instructeur

  • 2*Instructeur

  • 3*Instructeur

De opleidingen tot instructeur worden georganiseerd door onze federatie NELOS.